150 éves Győr gázszolgáltatása
Utolsó módosítás: 2019.11.25
       

Két éve képezi a nemzeti közműszolgáltatás szerves részét az NKM Észak-Dél Földgázhálózati Zrt., amely biztosítja Győr számára is a biztonságos, folyamatos és modern földgázszolgáltatást, mégis hosszú múltra tekint vissza a társaság. 1869 fordulópont volt Győr életében, ennek tisztleletére az NKM kiadta „A 150 éves győri gázszolgáltatás története” című emlékkönyvet, amelyben izgalmas történelmi momentumok villannak fel, valamint az olvasók betekintést kaphatnak a gázipari tevékenység kihívásaiba, nehézségeibe és eredményeibe.

A győri szolgáltatás történetét végig követve az olvasó képet kaphat az eltelt 150 év társadalmi-, gazdasági viszonyairól is. Az elmúlt 150 év eseményeinek bemutatása mellett a könyv küldetése az is, hogy emléket állításon azoknak a kiváló szakembereknek, akik meghatározó szerepet játszottak a gázszolgáltatás fejlődésében, abban, hogy eljutottunk idáig, és akiket a mai kor szakemberei is méltán példaképüknek tekinthetnek. A győri gázszolgáltatás 150 éves múltja a biztosíték arra, hogy a kialakított rendszer időtálló.

Az MVM Csoporthoz tartozó NKM biztosítja az összes lakossági ügyfél földgázszolgáltatását, azonban földgáz elosztási tevékenysége nem országos. Az NKM tulajdonában lévő NKM Földgázhálózati Kft. és NKM Észak-Dél Földgázhálózati Zrt. együttesen 30 000 kilométert meghaladó tervszerűen karbantartott, európai szinten is kiemelkedő gázhálózatot üzemeltet.

Az NKM földgázelosztási rendszerének hálózatrekonstrukciós munkáira évente többmilliárd forintot fordít, idén is a legmodernebb technológiákat felhasználva, ebben az évben mintegy 40 kilométer vezetéket cserél ki.