Megnőtt a kánikulában az áramfogyasztás, de még nem dőlt meg a téli csúcs
Utolsó módosítás: 2018.08.09
       

A több mint egy hete tartó hőség ellenére még nem dőlt meg az idei áramfogyasztási csúcs a Nemzeti Közműveknél. Ugyanakkor egyetlen napon akkora a fogyasztás a Dél-alföldi régióban, mint egy 5000 lakosú település éves villamosenergia-felhasználása.

 A Nemzeti Közművek villamosenergia-elosztási területén 775 ezer ügyfél egy átlagos nyári napon 13500 MWh áramot használ fel. Ez, az elmúlt napok kitartó 35 fok körüli hőmérsékletének köszönhetően 15600 MWh fölé emelekedett . Idén a február végi extrém hideg időszakban, február 28-án mínusz 7,5 fokos átlaghőmérséklet miatt született a rekordfogyasztás, 15709 MWh-val . A nyár eddigi legmelegebb napja augusztus 8-a volt. Az előrejelzések alapján ez a csúcs akár 24 órán belül megdőlhet.

Munkanapokon több villamos energiára van igény, mint hétvégén, hiszen a hőségben nem csak az otthonokban, hanem a munkahelyeken, intézményekben, kereskedelmi egységekben is működnek a légkondicionáló berendezések. Tévhit, hogy nyáron, a kánikula idején a hűtőberendezések folyamatos működésével jelentősen megugrik az áramfogyasztás. Kétségtelen, hogy ilyenkor a csúcshőmérséklet csúcsfogyasztást is hozhat, de ez általában csak rövid időszakra korlátozódik. Télen a fűtési rendszerek üzemeltetése és a világítás tartósan magas villamosenergia-felhasználással jár. A kiugró fogyasztási értékeket is általában a fagyosabb napok valamelyikén szokta regisztrálni az áramszolgáltató.

A Nemzeti Közművek folyamatosan biztosítja ügyfelei számára a minőségi és biztonságos energiaellátást, így a kánikulai napok magasabb villamosenergia-fogyasztására is felkészült.