Máté Bence segítette a Nemzeti Közművek madárbarát hálózatának bővítését
Utolsó módosítás: 2018.10.29
       

Az elmúlt évtizedekben a Nemzeti Közművek áramhálózati társasága számos erőfeszítést tett a madarak védelmének érdekében, jelentős mértékben hozzájárulva ahhoz, hogy Magyarországon mára közel 50 000 db középfeszültségű oszlop madárbaráttá válhasson. Legutóbb az NKM Áramhálózati Kft. munkatársai a Pusztaszeri Tájvédelmi körzetben földkábelre cserélték a légvezeték egy részét, hogy megóvják a madarakat az áramütéstől.

 A Nemzeti Közművek áramhálózati társasága a hálózatrekonstrukciós-program keretében Pusztaszer külterületén elbontott egy másfél kilométer hosszú, 30 oszlopból álló légvezetéket, ami a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet legnagyobb egybefüggő természetes élőhelyét vágta ketté a madarak vonulási útvonalában. A hetvenes években telepített légvezeték földkábellel történő kiváltása nem csak madárvédelmi szempontból volt kívánatos, hanem jelentősen javította a tájkép összhatását is.

A földkábel telepítési eljárás során a szakemberek messzemenően figyelembe vették az élőhely adottságait és annak védelmét.  A munka a termő- és altalaj elkülönítésével, a visszatöltés során pedig a talaj rétegenként történő tömörítésével történt.

A hálózatrekonstrukciós programban a társaság napi szinten együttműködött Máté Bence természetfotóssal. A nemzetközi hírű fotóművész és a madarak vonulását jól ismerő természetvédő helyismeretével és tapasztalataival segítette a villamoshálózati szakemberek munkáját. A nádasban haladó nyomvonal megtisztítását Máté Bence saját erőforrásaival is támogatta.

A megközelítőleg 25 millió forint értékű hálózatrekonstrukció fél év alatt készült el, 1560 méter földkábel és 95 m faoszlopos, szigetelt, új légvezeték létesült.

Máté Bencével a jövőben is folytatódik a szakmai együttműködés. Az ismert természetvédő vállalta, hogy a jövőben szakértőként dolgozik az NKM Áramhálózati Kft-vel olyan területeken, ahol meglévő vagy új építésű hálózatok természetvédelmi területeket érintenek.