A Nemzeti Közművek újabb elektromos autó töltőállomást telepített
Utolsó módosítás: 2018.09.24
       

A Nemzeti Közművek Makó városában adta át legújabb elektromos gépkocsi töltőállomását. A Nemzeti Közművek egyik legfőbb stratégiai célkitűzése az, hogy a hazai e-mobilitás meghatározó szereplőjévé váljon országos töltőhálózatával. A villamos energiát használó gépjárművek számának növekedésével párhuzamosan nő a töltőállomások iránti igény is.

„2017-ben indítottuk el e-mobilitás szolgáltatásunkat és a kapcsolódó országos elektromos autó töltőállomás-hálózat telepítését annak érdekében, hogy a hagyományos termékeinken és szolgáltatásainkon túl megfeleljünk a jelen és a jövő elvárásainak és tovább fejlesszük 4,5 millió ügyfelünk kiszolgálását valamint gazdagítsuk az ügyfélélményt országszerte. Az elektromos töltőállomások telepítésével a hazai elektromobilitás egyik meghatározó szereplőjévé szeretnénk válni. A települések önkormányzataival együttműködésben hamarosan egy az egész országot lefedő hálózatot hozunk létre, amelyet Hódmezővásárhely, Békéscsaba, Szeged, Monor, Mezőtúr, Csongrád és Kecskemét után most Makóval folytattunk.”- mondta Hiezl Gábor, a Nemzeti Közművek vezérigazgatója.

A Makón átadott töltők közül 2 töltő AC Ensto gyártmányú 2*22 kW-os gyorstöltő, míg a harmadik 2*11 kW-ra leszabályozott annak érdekében, hogy később megmaradjon a bővítés lehetősége. Mindhárom töltő két autó töltésére alkalmas egyidőben. A töltők Makó Város Önkormányzatának tulajdonát képezik, az üzemeltetést a Nemzeti Közművek, azon belül is az NKM Mobilitás Kft. végzi.

Az NKM Mobilitás Kft. a Nemzeti Közművek csoport tagjaként 2018 elején kezdte meg közcélú elektromos töltőállomásainak telepítését, amelynek eredményképp mára már több, mint 30 működő gyorstöltőt üzemeltet. Ezeken az elmúlt mintegy fél év során közel 2 000 töltési szolgáltatás történt, 16 000 kWh energiát felhasználva, mintegy 16 tonna CO2-t megspórolva.

Az e-töltők közül a legtöbb úgynevezett utcai gyorstöltő, amelynél átlagosan 3-4 óra alatt történik meg a feltöltés, de telepítési fázisban van már néhány villámtöltő is, ezek akár 30 perc alatt majdnem teljesen feltöltik az elektromos autókat.

2018-ban saját beruházásból, a Jedlik Ányos pályázati forrásból, valamint az Elektromobilitás Nonprofit Kft.-vel való együttműködésből a Nemzeti Közművek további mintegy 60 db bárki által használható elektromos töltőberendezést telepítését tervezi, elsősorban a Dél-magyarországi régióban. A Nemzeti Közművek a folyamatosan bővülő elektromos töltőhálózat építésével hozzájárul a fenntartható fejlődés megvalósításához és a levegő szennyezettségének csökkentéséhez.