A Nemzeti Közművek megvásárolja az ÉGÁZ-DÉGÁZ-t az ENGIE-től
Utolsó módosítás: 2017.10.17
       

Az NKM Nemzeti Közművek Zrt. és az ENGIE International Holding B.V. (korábban GDF Suez) adásvételi szerződést írt alá az ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt. 100%-os részvénycsomagjának megvásárlásáról. A tranzakció a hatósági jóváhagyásokat követően zárulhat. A vagyonértékelést független, nemzetközileg elismert szakértők végezték.

„A tranzakció kiváló lehetőség a Nemzeti Közművek számára, hiszen az ÉGÁZ-DÉGÁZ tartósan nyereséges elosztó társaságként tökéletesen illeszkedni fog a nemzeti közműszolgáltatási rendszerbe, ahol ezzel az adásvétellel a szinergia lehetőségek kiaknázása a költségek csökkentését eredményezheti nem csak a gázüzletágban, hanem területi alapon is.” – mondta Kóbor György, az NKM Nemzeti Közművek Zrt. elnök-vezérigazgatója.  

Az adásvétel tárgya az ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt. részvénycsomagjának 100% százaléka, beleértve a társaság eszközeit és tudásbázisát, valamint a 23 125 km hosszú földgázelosztó hálózatát.

A közel 500 főt foglalkoztató társaság Magyarország észak-nyugati és dél-keleti részén több mint 775 ezer lakossági- és versenypiaci ügyfél biztonságos földgázelosztását biztosítja. A tranzakció lezárását követően az ország déli részén valósul meg először teljes egészében az, hogy a földgáz- és áramszolgáltatást, ideértve a biztonságos és folyamatos ellátáshoz szükséges földgáz- és áramhálózatot és az ezzel kapcsolatos ügyfélszolgálati hálózatot is a Nemzeti Közművek biztosítja az ügyfelek számára.  

A Nemzeti Közművek saját rendelkezésére álló forrásaiból finanszírozza a tranzakciót tulajdonosi forrásbevonás nélkül.

Az ÉGÁZ-DÉGÁZ elosztási területe: