Madárbarát burkolat védi a gólyákat Kocséren
Utolsó módosítás: 2017.09.18
       

Kocsér község iskolaigazgatója értesítette az áramszolgáltatót arról, hogy áramütés miatt elpusztult egy gólya a település belterületén. A Nemzeti Közművek áramszolgáltatója gyorsan intézkedett és madárvédő burkolattal látta el a madarak által látogatott helyszínt.

 A Nemzeti Közművekhez tartozó DÉMÁSZ felelős villamosenergia-szolgáltatóként elkötelezett a környezetvédelem mellett. Az áramütés okozta madárelhullások csökkentése érdekében több mint 500 km védőburkolással ellátott, úgynevezett madárvédett hálózat található a DÉMÁSZ szolgáltatási területén. A védendő helyszínekről a nemzeti parkok munkatársaival folyamatos az egyeztetés, de előfordul, hogy az ügyfelek bejelentése alapján kezdődik madárvédő beavatkozás a településeken. Ez történt nemrégiben is, amikor egy fiatal gólyát ért halálos áramütés Kocséren. A község iskolaigazgatója a Nemzeti Közművek áramszolgáltatójához fordult és a gólyabarátok nevében kért segítséget. A DÉMÁSZ munkatársai a gyors helyszíni szemlét követően a napokban eleget tettek a kérésnek és a gólyafészek közelében lévő transzformátorállomásokat, valamint a közvetlen megtáplálást ellátó középfeszültségű vezetékeket madárbaráttá tették. A transzformátorállomás védőburkolatot, a vezetékek speciális szigetelést kaptak, ami megakadályozza, hogy a visszatérő madarak érintsék a magasfeszültségű hálózatot.

 A Nemzeti Közművek áramszolgáltatója, a DÉMÁSZ évente több tízmillió forintot fordít madárvédelemre. 2017-ben 17 helyszínen látják el burkolattal a kijelölt 20 kV-os hálózatszakaszokat és 50 gólyafészek magasító felszerelése szerepel a tervekben.