A jövőben még olcsóbb lesz a Nemzeti Közművek sűrített földgáz szolgáltatása
Utolsó módosítás: 2017.07.12
       

2017. július 1-től az állami, vagy helyi önkormányzati feladatot ellátók jogosulttá váltak a közlekedési célra felhasznált földgáz jövedéki adójának visszaigénylésére. A változás jelentős lépés a környezet védelme és a gazdaságos közlekedési formák további terjedése érdekében. 

 

Július 1-jével életbe lépett a jövedéki adó szabályozásáról szóló törvény azon része, amely alapján a közfeladatot ellátó szervek, cégek a közlekedésre használt földgáz jövedéki adóját a jövőben visszaigényelhetik. Az új szabályozás lehetőséget teremt arra, hogy az arra jogosult cégek, szervezetek csökkentsék közlekedéssel kapcsolatos kiadásukat, tevékenyen hozzájáruljanak a környezet védelméhez.

 

A törvény értelmében „az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szerv jogosult a közfeladat ellátásával közvetlen összefüggésben közlekedési célra felhasznált földgáz adójának visszaigénylésére”, így pl. a jövőben a hulladékgyűjtést végző járművek, a rendőrség, illetve egyéb közfeladatokat ellátó cégek, szervezetek flottái között egyre több CNG-hajtású gépjárművel találkozhatunk. A közfeladatokat ellátó cégek között külföldön és hazánkban is láthattunk jó példákat a környezetet kevésbé terhelő CNG hajtás alkalmazására; a Nemzeti Közművek 2014 júliusa óta látja el sűrített földgázzal az FKF Zrt. járműveit.

 

Az életbe lépett szabályozás kedvező feltételeket teremt arra, hogy a CNG gépjárművek száma tovább növekedhessen Magyarországon, néhány éven belül – az alternatív hajtású gépjárművek elterjedését előre jelző tanulmányokban foglaltaknak megfelelően – akár több tízezer ilyen hajtással is rendelkező autó közlekedhessen hazánkban.

 

A Nemzeti Közművek elkötelezett a környezetkímélő sűrített földgáz-alapú közlekedés fejlesztésében, piacvezetőként jelenleg két közforgalmi és két üzemi töltőállomással rendelkezik, illetve Kaposvár tömegközlekedésének üzemanyag-ellátásáról is gondoskodik leányvállalatán keresztül.