CNG kutakat kutattak
Utolsó módosítás: 2016.12.15
       

A sűrített földgáz alapú közlekedés előnyei felülmúlják a jövőbeni kihívásokat. A CNG-vel üzemelő gépjármű tulajdonosok többsége továbbra is szívesen él a környezetkímélő üzemanyag 15-20%-os árelőnyével.

A FŐGÁZ CNG Kft. számára fontos fogyasztóinak véleménye és visszajelzése szolgáltatásáról, ezért a felhasználók kiszolgálásának fejlesztése érdekében október végén két budapesti közforgalmú töltőállomásán kérdezte meg a CNG-t használó autósok tapasztalatait, véleményét a földgázüzemű közlekedésről.

A megkérdezett CNG alapú közlekedést választó fogyasztók közel 95%-a válaszolt a feltett kérdésekre. A jelenlegi árviszonyok mellett a CNG-vel való autózás 15-20%-kal olcsóbb a hagyományos benzines és dízel üzemű járművekhez képest. Az elérhető árelőny különösen fontos azoknál, akik az átlagosnál többet használják a gépjárművüket illetve flottákat üzemeltetnek, ezért a kutatásban megkérdezettek között a gazdaságos és környezetbarát CNG-t választó budapesti taxisok is részt vettek. A járműhasználók többsége nyilatkozott úgy, hogy a legközelebbi vásárlásánál is CNG-s autót választana. 

A földgázos autók strapabírását jól mutatja az, hogy a megkérdezettek autóinak futásteljesítménye már bőven meghaladta az 500 ezer kilométert, sőt olyan CNG-s autóval is találkoztunk, amelyben a számláló 960 ezret jelzett. A gyárilag készült CNG/benzines vegyes üzemű gépjárműveken kívül természetesen találkozhattunk olyan benzines autókkal is, amelyeket utólag alakítottak át CNG hajtásúakra. A tapasztalatok szerint az Európában elterjedt vezető autómárkák jelentős része szerepel a CNG-t használók palettáján, de a kutatás alkalmával találkozhattunk földgázos Hummerrel is.    

A kutatás pozitív eredményei visszaigazolják a FŐGÁZ CNG Kft. fejlesztési törekvéseit, remélve, hogy az alternatív hajtások között is versenyképes CNG népszerűsítéséhez a töltőhálózat fejlesztésével és a szolgáltatások bővítésével a jövőben is sikeresen hozzá tud járulni! 

Az ENKSZ szakmai irányítása alatt álló FŐGÁZ CNG Kft. a zöld közlekedés meghonosításának elkötelezett támogatójaként jelenleg két közforgalmi és két üzemi töltőállomással rendelkezik, illetve Kaposvár tömegközlekedésének üzemanyag-ellátásáról is immáron több mint egy éve gondoskodik. A FŐGÁZ CNG Kft. öt évvel ezelőtt nyitotta meg első közforgalmi sűrített földgáz alapú kútját a budapesti Kőbányai úton. Az elmúlt 5 évben csak ezen közforgalmú kút működésének eredményeként 4100 tonnányi CO2 és 23 tonnányi NOx nem terhelte a környezetet. Mindezen túl a CNG üzemű járművek 120-szor kevesebb szilárd részecskét bocsátanak ki, mint a diesel üzeműek, ezzel 2,3 tonnával kevesebb korom terhelte Budapest levegőjét. A társaság Budapesten már meglévő két közforgalmi és Salgótarjáni úti üzemi töltőállomáson kívül júliusban megnyitotta újabb üzemi CNG állomását, annak érdekében, hogy lehetőséget teremtsen a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV Zrt.) CNG buszflottájának bővítésére, a környezetkímélő közösségi közlekedés fejlesztése érdekében.