Sikeresen lezárult a FŐGÁZ és az E.ON közötti lakossági földgázfogyasztók átadás-átvétele
Utolsó módosítás: 2016.01.14
       

Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató részeként működő FŐGÁZ 2016. január 1-jétől sikeresen megkezdte az E.ON korábbi lakossági földgázfogyasztóinak ellátását. Az átvétel kapcsán a fogyasztóknak nem volt teendőjük, a folyamat zökkenőmentesen lezajlott, a szolgáltatóváltás miatt nem változott a földgáz ára.

Az egyetemes földgázpiaci ügyfelek átvétele történelmi jelentőségű lépés a hazai közműszolgáltatások terén. Idén ősszel már az állam fogja ellátni a teljes hazai lakosságot földgázzal. A kormány célja, hogy Európai Unióban megszokotthoz képest jóval magasabb színvonalon, de sokkal kedvezőbb áron adjuk a gázt a magyar családoknak” - mondta Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára.

A FŐGÁZ és az E.ON a lakossági fogyasztókat decemberben részletesen tájékoztatta a szolgáltatóváltás folyamatáról. A fogyasztók és a FŐGÁZ között a törvényi előírás alapján automatikusan létrejött a határozatlan idejű szerződés, így a fogyasztóknak az átvételi folyamat kapcsán nem volt teendőjük. A csoportos beszedési megbízások is átkerülnek az E.ON-tól a FŐGÁZ-hoz. A szolgáltatóváltás kapcsán nincs szükség mérőcserére vagy más műszaki beavatkozásra, a mérő leolvasási menetrend és gyakoriság sem változik.

„Az energetikai szektorban fogyasztók ilyen nagy létszámú átvételére még nem volt példa. Az elmúlt időszak integrációs folyamatai bebizonyították, hogy a Nemzeti Közműhöz tartozó FŐGÁZ megfelelő szaktudással és infrastruktúrával rendelkezik immáron 2,2 millió lakossági fogyasztó biztonságos ellátásához. A FŐGÁZ és az E.ON közötti együttműködés kiemelkedően jó színvonalú, amely jelentősen megkönnyítette az átvételi folyamatot és segítségünkre lesz a további  közös munkánk során is. Társaságunk a kibővült fogyasztói körre tekintettel az érintett hat megyében 8 új FŐGÁZ ügyfélszolgálati irodát nyitott a megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban, a meglévő több mint 300 ügyfélszolgálati pont mellé. Szakértelmünkre és korábbi tapasztalatainkra építve magas színvonalon biztosítjuk a folyamatos gázellátást új ügyfeleink számára is” – mondta Horváth Péter, az ENKSZ Zrt. elnök-vezérigazgatója, a FŐGÁZ Zrt. elnöke.   

Gázszivárgás vagy műszaki hiba esetén továbbra is a helyi földgázelosztó telefonszámát kell hívni, amely változatlanul megtalálható a havi számlák első oldalán. A szolgáltatóváltás ugyanis nem érinti a földgázelosztói tevékenységet, a földgázelosztó társaság nem változik a már jól ismert E.ON Dél- vagy Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt., illetve a MAGÁZ Magyar Gázszolgáltató Kft. marad.

„Egy hosszú és komplex folyamatot zártunk le, aminek a jelentőségét az is kiemeli, hogy ehhez hasonló portfólió átadás még nem történt az ágazatban. Ügyfeleink azonban ezt követően is kapcsolatban maradnak velünk, hiszen az infrastruktúrával kapcsolatos teendőket – például karbantartási, fejlesztési munkákat - továbbra is az E.ON szakemberei végzik. Nem lesz változás az árampiaci és a gáz versenypiaci ügyfeleinknél sem, hiszen számukra vállalatcsoportunk az eddig megszokottak szerint továbbra is biztosítja a szolgáltatást” – mondta Zsedényi Zsolt, az E.ON Hungária Zrt. igazgatóságának tagja.

Az E.ON Energiaszolgáltató Kft. az átvételi folyamat részeként elszámol az ügyfelekkel, végszámláit 2016. január végéig postázza. Az új számlákat a FŐGÁZ az E.ON-tól kapott adatok alapján fogja elkészíteni, az első számlákat legkorábban 2016. februárjában kézbesítik. Mérőállás diktálása az első számla kézhezvétele előtt nem lehetséges, ugyanis a FŐGÁZ-számlán szerepelnek majd a szükséges azonosítók, ezután a megszokott gyakorisággal rögzíthetik a fogyasztók az aktuális óraállásukat. Az első számla kézhezvétele után a FŐGÁZ telefonon és interneten is biztosít lehetőséget a mérőállás megadására új fogyasztóinak.

Fontos hangsúlyozni, hogy amennyiben egy felhasználási hely az E.ON-tól tartozás miatt kikapcsolt felhasználási helyként kerül át a FŐGÁZ-hoz, akkor kérhetik majd a visszakapcsolást, ha az E.ON-nál rendezték a tartozást, és ezt a kapott dokumentummal igazolják a FŐGÁZ felé.

A FŐGÁZ az E.ON-hoz hasonlóan a törvény által előírt tartalommal és megjelenéssel készíti számláit, így abban jelentős változást nem fognak tapasztalni. Azt, hogy melyik társaság számláját és bizonylatát tartják a kezükben, legkönnyebben a bal felső sarokban elhelyezett cégjelzés alapján tudják megállapítani.