Sűrített földgáz alapú töltőállomás biztosítja Kaposvár új CNG buszainak üzemanyag-ellátását
Utolsó módosítás: 2015.11.10
       

Horváth Péter, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatója és Szita Károly, Kaposvár polgármestere adta át a 2015. október 2-án megalakult Kapos CNG Kft. töltőállomását, ezzel biztosítva a forgalomba álló kaposvári sűrített földgázüzemű buszok CNG üzemanyag ellátását. A Kapos CNG Kft. által üzemeltetett, a megújuló városi tömegközlekedést teljes mértékben kiszolgáló sűrített földgáz töltőállomás hozzájárul a környezetbarát és élhetőbb város megteremtéséhez.

Az ENKSZ Zrt. és a szakmai irányítása alatt álló FŐGÁZ Zrt. törekszik arra, hogy minimalizálja a környezet terhelését, ezért a sűrített földgáz alapú közlekedés elterjesztését kiemelt feladatunknak tekintjük, amellyel hosszú távon egy zöldebb, energiatudatosabb jövő megteremtése a cél. A földgáznak, mint energiahordozónak egyre fontosabb szerepe van mindennapi életünkben, mivel tiszta, jól szabályozható, gazdaságosan és energiatakarékosan alkalmazható.” - mondta Horváth Péter, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök- vezérigazgatója, a FŐGÁZ elnöke.

Az ENKSZ Zrt., a nemzeti közműszolgáltatás részeként működő FŐGÁZ CNG Kft. és a Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. által létrehozott vegyesvállalat a CNG hajtásra átálló kaposvári tömegközlekedés kiszolgálása érdekében egy CNG töltőállomást hozott létre, jövőbeni feladata pedig az, hogy a töltőállomást  üzemeltesse.  Kaposvár városa a tömegközlekedését 40 db, részben Európai Uniós támogatásból vásárolt, sűrített földgáz üzemű autóbusszal fogja működtetni, amellyel a város teljes közösségi közlekedése környezetbaráttá válik.  A töltőállomáson beépített nagyteljesítményű kompresszorok segítségével egy busz mindössze néhány perc alatt tölthető meg üzemanyaggal. Az üzembiztonság garantálása szempontjából nem csak egy, hanem két kompresszort is beépítettek a töltőállomásra, így egy esetleges meghibásodás esetén is biztosítható a zavartalan tömegközlekedés a város lakossága részére.

„Kaposvár elkötelezett abban, hogy 2050-re teljes egészében megújuló energiával működtesse a várost. E törekvésében fontos lépés a mostani gáztöltőállomás átadása, amely lehetővé teszi, hogy vadonatúj buszaink olcsóbb és a környezetünk, levegőnk tisztaságát megóvó technológiával, sűrített földgázzal közlekedhessenek.” – nyilatkozta az együttműködésről Szita Károly, Kaposvár város polgármestere.

A CNG hajtású járművek a dízelmotorokkal szemben, működésük közben lényegesen kevesebb, az egészségre potenciálisan káros szilárd részecskét bocsátanak ki, hiszen a földgáznak nincsen olyan alkotóeleme, amelyből az égés során ilyen káros anyag képződne. A szigorú előírásoknak köszönhetően a földgáz és a járművek üzemanyag rendszere, beleértve a töltőállomásokat is, a ma létező egyik legbiztonságosabban üzemeltethető szintre emeli a CNG technológiát.