Megalakult a KAPOS CNG Kft.
Utolsó módosítás: 2015.10.07
       

A Kaposvári Tömegközlekedési Zrt., a nemzeti közműszolgáltatás részeként működő FŐGÁZ CNG Kft. és az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. 2015. október 2-án aláírta a KAPOS CNG Kft. alapító okiratát, amelynek értelmében a felek közös cég megalapításával biztosítani kívánják a hamarosan forgalomba álló kaposvári sűrített földgázüzemű buszok CNG üzemanyag ellátását, ezzel mérsékelve a környezetszennyezést és elősegítve egy zöldebb jövő megteremtését.

Az ENKSZ folyamatosan keresi azoknak a projekteknek a megvalósítási lehetőségét, amelyek elősegítik a környezettudatos jövő megteremtését és hosszú távon csökkentik a lakosság energetikai kiadásait. Az ENKSZ szakmai irányítása alatt álló FŐGÁZ törekszik arra, hogy tevékenységével minimalizálja a környezet terhelését, ezért az erőforrások tudatos felhasználása, az energiatudatosság erősítése, az energiahatékonyságot segítő épületenergetikai beruházások, valamint a környezetbarát, sűrített földgáz alapú közlekedés elterjesztése évek óta meghatározó része a vállalat tevékenységének.„- mondta Horváth Péter, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök- vezérigazgatója, a FŐGÁZ Elnöke.

Az 5 millió forintos törzstőkével megalapított KAPOS CNG Kft. ügyvezetője Orgovány Ferenc, a FŐGÁZ CNG Kft. üzletfejlesztési tanácsadója lett, aki eddig is segítette a Társaság céljainak megvalósítását. Az új társaság feladata, hogy a CNG hajtásra átálló kaposvári tömegközlekedés kiszolgálása érdekében egy CNG töltőállomást hozzon létre és üzemeltessen.

Kaposvár városa a tömegközlekedését 40 db, részben Európai Uniós támogatással vásárolt, sűrített földgáz alapú autóbusszal fogja működtetni, amellyel a város teljes közösségi közlekedése környezetbaráttá válik. A buszok a tesztüzem alatt kezdik meg a közlekedést és 2016-ig fokozatosan vezetik be a környezetkímélő működési formát.

A FŐGÁZ kezdeményezésére 2009-ben hat vállalat szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy – gazdaságossági alapokon nyugvó üzleti modell kidolgozását követően – CNG (Compressed Natural Gas – sűrített földgáz) járműveket állít üzembe. A FŐGÁZ vállalta, hogy megteremti a járművek töltéséhez szükséges infrastruktúrát, ennek érdekében már három töltőállomást üzemeltet Budapesten. Az üzembe helyezett nyilvános CNG- kutaknál egy személyautó tartálymérettől függően mindössze 3-5 perc alatt megtankolható. 

A fővárosban jelentős számban közlekednek földgázos járművek. A FŐGÁZ 34 db CNG-üzemű gépjárműve, valamint a hazai zöld taxizás úttörőjeként a Budapest Taxi 50 db-os CNG autóflottája népszerűsíti a környezetbarát és gazdaságos közlekedést. A FŐGÁZ célul tűzte ki, hogy meghonosítja a sűrített földgáz-üzemű tömegközlekedést, ennek érdekében már több vidéki városban is folyamatosak az ez irányú egyeztetések. A BKV Budapesti Közlekedési Zrt. már közel 50 CNG busszal, az FKF Fővárosi Közterület Fenntartó Nonprofit Zrt. pedig már 60 hulladékszállító járművel és 3 kisteherautóval járul hozzá az élhetőbb város kialakításához.