A FŐGÁZ minden esetben a fogyasztók életének biztonságát tartja szem előtt
Utolsó módosítás: 2015.11.17
       

A nemzeti közműszolgáltatási rendszerhez tartozó FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. mintegy 5800 kilométernyi jó állapotú, rendszeresen karbantartott gázhálózatán keresztül látja el szolgáltatási területén a fogyasztókat. A társaság legfőbb célkitűzése az elosztóhálózat biztonságos üzemeltetése és fejlesztése. Kiemelten fontos, hogy ne csak a felhasználókat kiszolgáló elosztóhálózat minősége legyen kifogástalan, hanem a felhasználók tulajdonában álló, a telekhatáron belüli csatlakozóvezeték-rendszer is, illetve a gázkészülékek, hiszen azok elöregedése, karbantartásának hiánya tömörtelenséghez, gázszivárgáshoz, egyéb problémákhoz vezethet, amellyel akár a fogyasztók élete is veszélybe kerülhet.

A 40 évesnél idősebb ingatlanok esetében érdemes felülvizsgáltatni a házban található közműhálózatokat, ha azok nem voltak rendszeresen karban tartva, hiszen ennyi idő alatt a vezetékek elöregedhettek, és az építéskori technológiai megoldások nem mindig felelnek meg a mai műszaki és biztonsági követelményeknek. Ezen épületek rendszereit még a városi gázszolgáltatáshoz méretezték, amely közeg nedvesebb volt a ma üzemelő földgáznál. A nedvesebb városi gáz esetén egykor alkalmazott technológiai megoldások korábban ugyan megfelelőek voltak, ám a földgázszolgáltatásra történő – az 1980-as évekre befejeződött – átállás után a korábbi tömítési megoldások mára kiszáradtak, így gázszivárgásra hajlamosak. A lakosságnak elemi érdeke élet- és vagyonvédelmi okokból, hogy ne csak az ellátásukat biztosító elosztóhálózat, hanem az otthonaikban üzemelő, általuk tulajdonolt vezetékrendszerek és készülékek is rendszeresen karbantartottak legyenek, illetve elengedhetetlen, hogy szükség esetén lehetővé tegyék az elosztó társaság szakembereinek az épület saját hálózatához a hozzáférést.

Hamarosan megnyugtató véget érhet a bécsi úti társasházak ügye is
A Fővárosi Önkormányzat kiemelt projektet indított a Budai Fonódó Villamosközlekedés megteremtése érdekében, amelynek során gázvezeték építéssel járó közmű áthelyezésekre is szükség volt. A munkálatokat tavaszra tűzték ki, a fűtési szezonon kívül, azonban a fonódó projekt jelentős csúszása miatt azokat fél évvel később lehetett elvégezni. Több óbudai társasház régi, elavult vezetékrendszere időközben tömörtelenné vált, szivárgott, így azokat nem lehetett visszakapcsolni a hálózatra, a lakók életének védelme érdekében. A nemzeti közműszolgáltatási rendszer részeként működő FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. munkatársai azonnal a lakók segítségére siettek és a törvényi előírásoknak megfelelő előzetes tájékoztatás mellett rendkívüli lakógyűlésen is bemutatták a kialakult helyzetet, miközben az elmúlt időszakban azon dolgoztak folyamatosan, hogy a lakók biztonságos gázellátása megoldott legyen a Bécsi út több társasházában.

Az átkötési munkálatokat követő nyomáspróba során a szakemberek megállapították, hogy a Bécsi út több társasházában gázszivárgás volt. Az ilyen műszaki állapotú csatlakozóvezetékek a biztonságos üzemeltetésre nem alkalmasak, ezért nem helyezhetők üzembe figyelemmel a lakók élet- és vagyonvédelmére. A gyors javítási munkálatoknak köszönhetően a Bécsi út 88., 90., illetve 95. szám alatti társasházakat az ENKSZ szakmai irányítása alatt álló FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. már a múlt héten visszakapcsolta a hálózatra, míg a 92. szám alatti társasháznál rendkívüli hétvégi munkavégzést rendelt el a Társaság a probléma mielőbbi elhárítása érdekében, hogy mielőbb újra elérhető legyen a szolgáltatás.