Bejegyzés alatt az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.
Utolsó módosítás: 2015.03.26
       

Már folyamatban van az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. cégbírósági bejegyzése. Az új társaság feladata a nemzeti közmű-szolgáltatási rendszer megszervezése és leghatékonyabb működtetése. Az ENKSZ 2015. márciusban kezdi meg működését, vezérigazgatója Horváth Péter János.
 
A januárban megszületett kormányhatározatban foglaltak szerint egymilliárd forintos alaptőkével és tizennégy milliárd forint tőketartalékkal alakul meg az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt., amelynek tulajdonosi joggyakorlója az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. A kizárólagosan állami tulajdonban lévő társaság vezérigazgatója Horváth Péter János, aki széleskörű tapasztalattal rendelkezik energiaipari vállalatok irányításában. Horváth Péter János jelenleg az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója.
 
„Megtisztelő szakmai kihívásnak tekintem a kinevezést, amely alapján egy olyan nemzeti közműszolgáltató rendszer kialakításában és működtetésében vehetek részt, melynek célja az energiaellátás biztonságának erősítése mellett az eddig elért rezsicsökkentések tartóssá tétele és további ármérséklések felkutatása. Feladatunk a nemzeti közmű-szolgáltatási rendszer piaci alapokon történő megszervezése a hosszú távon fenntartható működés biztosításával, a kormányzati célkitűzések szem előtt tartása mellett.” - mondta Horváth Péter János vezérigazgató.
 
A cégbírósági bejegyzést követően a társaságnál intenzív szakmai munka kezdődik, amelynek pozitív hatásai a tulajdonosi elvárás szerint hosszabb távon, ugyanakkor tartósan érvényesülnek majd az egyetemes szolgáltatás területén. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt súlyú ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. fő feladata, hogy hatékony, átlátható, takarékos működésével a biztonságos energiaellátás mellett hosszú távon fenntartsa a rezsicsökkentést.
 
A tervek szerint a társaság kezdetben a gázpiacon kezdi meg működését, majd a villamos energia- és a távhőpiacra is kiterjeszti tevékenységét azzal a céllal, hogy a lakossági érdekeket érvényesítve magas színvonalon és minél kedvezőbb áron nyújtson szolgáltatást a fogyasztók számára.
 
Horváth Péter János korábban a MOL Nyrt.-nél dolgozott különböző vezetői pozíciókban, majd 2010-2013 között a Magyar Energia Hivatal elnöki pozícióját töltötte be. Ezt követően az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója lett, ahol a földgázüzletág irányításáért felel. 2014 óta a FŐGÁZ Zrt. Igazgatóságának elnöke.
 
 
2015. február 18.