Újabb hatszázezer fogyasztó átvételére áll készen a FŐGÁZ - Az E.ON földgázfogyasztóinak nem lesz teendője a szolgáltatóváltással
Utolsó módosítás: 2015.12.01
       

A FŐGÁZ 2016-tól megkezdi az E.ON lakossági földgázfogyasztóinak ellátását. A Nemzeti Közműhöz csatlakozó új fogyasztóknak a szolgáltatóváltás kapcsán nem lesz teendőjük, nem szükséges új szerződést kötniük, és műszaki beavatkozásra vagy mérőcserére sem kell számítaniuk. Ilyen mértékű szolgáltatóváltásra még nem volt példa hazánkban, ezzel a Nemzeti Közműnek januártól 2,2 millió földgázpiaci fogyasztója lesz.

„Az új évtől már az ENKSZ szakmai irányítása alá tartozó FŐGÁZ látja el az E.ON egyetemes szolgáltatásra jogosult földgázfogyasztóit, ezzel a Nemzeti Közmű szavatolja a hazai lakosság kétharmadának a biztonságos földgázellátást. Az elmúlt időszakban a nemzeti tulajdonú FŐGÁZ jelentős fejlesztéseket hajtott végre rendszerein annak érdekében, hogy a több mint 600 ezer dunántúli fogyasztó átvétele zökkenőmentes legyen” – mondta Horváth Péter, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatója, a FŐGÁZ Zrt. elnöke.

A fogyasztók és a FŐGÁZ között a törvényi előírás alapján határozatlan időre földgáz egyetemes szolgáltatási szerződés jön létre, így a fogyasztóknak nincsen teendőjük, a felhasználási helyek automatikusan a FŐGÁZ ellátásába kerülnek. Külön szolgáltatási szerződést nem szükséges kötni, és egy a közelmúltban elfogadott törvénymódosításnak köszönhetően a csoportos beszedési megbízások is át fognak kerülni az E.ON-tól a FŐGÁZ-hoz. A szolgáltatóváltás kapcsán nincs szükség mérőcserére vagy más műszaki beavatkozásra, a mérő leolvasási menetrend és gyakoriság sem változik.

A FŐGÁZ az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztókat december folyamán részletesen tájékoztatja a szolgáltatóváltás folyamatáról. A szolgáltató arra kéri a felhasználókat, hogy figyelmesen olvassák el a tájékoztatókat, amelyekben igyekeznek valamennyi felmerülő kérdésre közérthető választ adni.

„A FŐGÁZ az elmúlt időszakban felkészült a jelentős számú új fogyasztó ellátására. Társaságunk mindent megtesz annak érdekében, hogy szakértelmére és korábbi tapasztalataira építve magas színvonalon biztosítsa a folyamatos gázellátást új fogyasztóinak, különös tekintettel a fűtési szezon közepén megtörténő szolgáltatóváltásra” – mondta Králik Gábor, a FŐGÁZ Zrt. vezérigazgatója. 

A FŐGÁZ az érintett fogyasztók átvételekor az ellátásuk biztosításához a földgázellátásról szóló törvény alapján kezelheti az érintett felhasználók személyes adatait, amelyet az átadó egyetemes szolgáltatók biztosítanak. A FŐGÁZ az átvételben érintett ügyfelek valamennyi olyan adatát megkapja az E.ON-tól, amely szükséges a szerződés létrejöttéhez és a megfelelő számlázáshoz.

Fontos hangsúlyozni, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően, amennyiben egy felhasználási hely az E.ON-tól tartozás miatt kikapcsolt felhasználási helyként kerül át a FŐGÁZ-hoz, a felhasználó akkor kérheti majd a visszakapcsolást, ha az E.ON-nál rendezte a tartozást, és ezt igazolja a FŐGÁZ felé.

Jelenleg a Nemzeti Közmű már több mint 1,6 millió fogyasztó ellátását szavatolja, amelyből a FŐGÁZ Zrt. 860 ezer, míg az ugyancsak nemzeti tulajdonú GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. 750 ezer fogyasztót szolgál ki. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal kijelölő határozata alapján a FŐGÁZ legkésőbb 2016. január 1-jétől az E.ON Energiaszolgáltató Kft. több mint 600 ezer és legkésőbb 2016. október 1-jétől a TIGÁZ Zrt. mintegy 1,2 millió egyetemes szolgáltatásra jogosult földgázfelhasználója számára biztosítja a folyamatos földgázellátást, így 2016 év végéig a Nemzeti Közmű ellátásába kerül mind a 3,4 millió lakossági földgázfelhasználó.